borba s vodom

U sisačkim selima deseci kuća pod vodom, najkritičnije u Žabnu

most hrastelnica,poplava (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/6
08.04.2013.
u 17:55

Neki mještani Starog Pračnog zatrpali su odvodne kanale što prolaze njihovim zemljištem

U nekoliko sela nadomak Sisku nastavljena je danonoćna borba s vodom, koja nadire s Odranskog polja. Nekoliko desetaka kuća je pod vodom, a branitelji nastavljaju izgradnju nasipa od vreća s pijeskom. Najkritičnije je u Žabnu, gdje je petero starijih osoba iz poplavljenih kuća evakuirano u Sisak, kako bi imali nužnu skrb. U Žabnu zaobalne vode u korito Odre sada prebacuju i dvije turbine velikog kapaciteta, koje su stigle iz Osijeka, pa je razina vode ipak nešto opala.

– Neobjašnjivo je kako je u kratkom vremenu razina vode koja u Odransko polje dolazi iz pravca Velike Gorice naglo porasla. Sve se češće govori o navodnom probijanju nasipa kod Velike Gorice, ali o tome nemamo potvrdu i nitko nas nije obavijestio o mogućem porastu vodostaja – kaže mjesni povjerenik Civilne zaštite Matija Žugaj.

U nedalekom Starom Pračnu mještani strahuju da se voda neće još dugo povući. Ogorčeni su na neke svoje sumještane, koji su zatrpali odvodne kanale što prolaze njihovim zemljištem.

Klizište na nasipu Kutinice

– Već četiri-pet godina pismima upozoravam nadležne na problem odvodnje. Tek se sada potvrdilo da je taj problem trebalo ranije riješiti. Činjenica je da su odvodni kanali 50 godina prolazili privatnim zemljištem, ali nije ih se smjelo zatrpati. U Hrvatskim vodama i gradskoj upravi redovito bi odgovarali kako nisu nadležni za kanale na privatnoj zemlji, koji nisu upisani u zemljišne knjige. Budući da nema druge moguće trase za odvodni kanal, smatramo da je postojeći ili trebalo upisati u zemljišne knjige ili obaviti postupak izvlaštenja – kaže Josip Hrastović.

Voda, što se akumulira između glavne ulice Starog Pračna i kupskog nasipa, polako se prepumpava u Kupu, ali će ipak veliki dio obiteljskih kuća uz glavnu ulicu i desne odvojke ostati ugrožen vodom. Iz kutinske Petrokemije upozoreno je na klizište u dužini 15 metara na desnom nasipu Kutinice, koji je i zaštita odlagališta fosfor gipsa. Kruna nasipa ipak nije oštećena. Na jednom mjestu kroz nasip prodire i voda iz Lonjskog polja, pa će ga trebati sanirati.

Teško oštećen most

Budno se pazi na nasip retencije Lonjskog polja u Trebežu. Kako se on nalazi već 15-ak dana pod pritiskom velike količine vode u Stožeru obrane od poplava razmatran je scenarij postupanja u slučaju njegova popuštanja.

Bujica Save teško je oštetila novi most i kanal za odvod viška savske vode prema retenciji Lonjsko polje između Hrastelnice i Palanjka. Unatoč nedavnoj izjavi glavnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića za boravka u Sisku, kako je most predviđen i tako projektiran da bude poplavljen, očito da je u projektu bila pogreška. U sadašnjem stanju most i prilazi su neupotrebljivi, pa će nakon povlačenja vode biti nužna njegova temeljita sanacija. Prema tome, naselja na lijevoj savskoj obali, Palanjek, Tišina Erdedska, Setuš i Mahovo, još će dugo biti prometno izolirani od Hrastelnice i Siska.

>> Voda sve više prijeti kućama kod Siska

>> Vodostaj Save kod Slavonskog Broda i dalje je u porastu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije